Opskrift på en rigtig borscht, hvad enten den er russisk eller ukrainsk kommer her til efteråret, den store suppetid.
Jeg skyndte mig at købe to bundter for at lave suppen, der af ukendte årsager hedder botwinka, altså på polsk, som er kælenavnet på netop stænglerne og blade på rødbedeplanten, afledt af ord botwina.
Jeg har forgæves prøvet at finde ordets etymologi.
Suppen er - lige som gazpacho – beregnet til servering på varme sommerdage og selv om de sidste dage var der næsten vinteragtig forhold her i Nordsjælland, så var denne kolde suppe en svalende bidrag til middagen og nostalgisk trip for min polske, 1. g's indvandrer sjæl.
Det tog sin tid at finde en passende opskrift på nettet. Det endte med, at jeg har brugt flere opskrifter, som jeg anså at være tættest på det vi spiste hjemme i Warszawa.
Sæsonen for botwinka er meget kort, så det gælder om at smøge ærmerne op og går i gang nu.
Man bruger (til ca. 6 –8 personer/portioner)
- 2 bundter rødbeder med det hele - små friske rødbeder er nemme at skrælle rå
- saft fra en citron
- 1 - 1½ l hjemmelavet hønsebouillon (jeg brugte gåsebouillon), tabere bruger terninger
- ½ hårdkogt æg pr. portion, i kvarte – kog flere, når du nu er i gang – folk vil have mere
- 1 kvist dild med masser af smag i
- lidt god balsamico (kan erstattes af mere citronsaft)
- salt, friskkværnet peber, (rør)sukker
- lidt piskefløde (kan undværes)
- 1 – 2 fed hvidløg
Det er ikke særlig arbejdstung proces, bare man har en god kniv:
- skyl rødbederne meget grundigt
- skær bladende og stænglerne og hold dem hver for sig
- snit bladende i tynde strimler
- skær stænglerne i 1-2 cm lange stykker
- rens og skræl bederne, skær dem i små tern
- kog bouillonen op og held rødbede tern i, kom lidt citronsaft og salt
- lad det koge i 20 –30 min. eller til bederne er al dente
- kom stænglerne i, kog en 10 minutters tid
- hæld til sidst de strimlede blade
Når det er kogt op igen smag til med mere citronsaft, salt, sukker og peber
Lad det hele afkøle, stil gryden i køleskabet, jo længere tid des bedre, supper (og gryderetter) smager bedst næste dag og næste dag igen….
Her afkøles suppen i det danske sommervejr.
Smag evt. til med lidt balsamico og finthakket hvidløg før serveringen:
Gerne i kolde suppetallerkener lægges 2 kvarte æg,
Det er hvidløg til højre og dild til venstre
suppen hældes i, og herligheden drysses med rigeligt friskhakket dild.
Man kan komme et sjat piskefløde i,
men det er ikke obligatorisk....
her er botwinka i spisesituationen - uden piskefløde
Et stykke godt brød til skader ikke. Heller ikke et glas kold hvidvin, når det nu er blevet så varmt i DK.
Det var så forretten.
Hovedmåltidet blev grillede jomfruhummere
med pesto
og en blandet salat med kandiserede citronskiver.
Citronskiverne (af økocitroner) skæres supertynde med en god (filetering) kniv og dyppes i blandingen af 50 g sukker og ¼ dl vand.
Lægges på bagepapir, ind i ovnen i laaaaang tid, ved ca. 70 –80 º C, til de er sprøde.
Blandes i øh, blandet salat af rucola, rødbederblade – nu igen, spinat whatever, vendt med lidt olivenolie og citronsaft.
2 comments:
Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.
Rodrigo my brother
I'm sorry but I'm not that fluently on protuguse even though I think it's most beautiful language in the world. I understand that you will offer me a personalized T-shirt. Thanx for your offer but I'm not interested at the moment.
/jerzy
Post a Comment