Friday, June 22, 2007

Vegetarer igen

Så er vi på den vegetarianske sti igen. Lidt trætte af kød efter festen, selv om der var kun 3 ting hvor der var kød i. Carapccio di manzo, vitello tonatto og hovedretten – naturligvis.
Det kan jo være, at efter at vi har spist den i 2 efterfølgende dage har gjort os kødfjendske.
Dagens kokeriet blev til verdens billigste vegetar middag.
Her er bestanddele:

Nye kartofler, nye løg og pesto.

Suppleret med det gode filonebrød, som vi også havde overskud af fra festen.
Vi er så heldige, at der er ikke mere end 1 –1½ kilomit til landet, altså med marker, køer, jordbær og ovennævnte ingredienser. Lige bortset fra pesto. Den skal/kan laves som man plejer eller bruge linket
her.
Opskriften til vores grønne dinner er som følger
  • Pesto laves
  • Kartofler koges
  • Løg koges
  • Brød skæres og dryppes med en god olivenolie
That’s all folk.
Nu er det en foodies blog, så der skal mere kød på (sorry).

Nye kartofler. Der er utrolig meget man snakker om kartoffeltyper når vi kommer over new wave -perioden og skal vælge kartofler til hakkedrengen, kartoffelmosen, kartoffelsalat eller bagt kartoffel. Om de er kogefaste, melede og al den slags.Om de hedder bintje, ditta, King Edward & so on.

Under new wave tiden hedder det bare - nye kartofler. Så navne spørger vi (jeg) ikke om.
Et andet mysterium er – med mindre det er bare min uvidenhed - hvornår holder de nye kartofler op med at være nye ???Er der nogle derude der ved det? Svar udbedes.

Nye kartofler er en genial opfindelse. De kan udgøre en selvstændig måltid mad – som her – alene.
Bare med lidt hakket dild, med smag (den fra Netto du’ ikke) . Og smør.

Jeg menes de dejlige sommermiddagene i Polen, hvor vor min mor har serveret nye kartofler med smør og dild og hjemmelevet surmælk/kefir. til.
I sommervarmen var der ingen kunst at lave en skøn portion surmælk. Man hældte bare frisk mælk i en lerkrukke, stillede det i et spisekammer eller bar fremme i køkkenet og wupti havde man en næsten skærefast surmælk efter nogle dage.
Med en fedthinde på toppen. Afkølet og med bemeldte kartofler havde men en fantastisk middag.
Jeg har prøvet at gentage succesen fra Polen, men det blev desværre ikke lige så godt.
Mælk i DK er som bekendt pasteuriseret, dvs. varmebehandlet, så alle de farlige, men også nyttige bakterier kreperer. Bye, bye surmælk. Det kan dog reddes, ved at komme nogle dejlige bakterier igen. Det gør man ved at blande lidt A38 eller yoghurt i.Som sagt så gjort.. Det blev til ok surmælk men ikke som hjemme hos mo’a. Den blev ikke så fast, men koldt fra køleskabet var det en fin efterligning.

Jeg ved godt at alle kan koge kartofler, men jeg synes at specielt nye kartofler kræver en kærlig behandling, derfor en lille reminder (også til mig selv, når jeg bliver sixty four).

Man skrubber kartoflerne let under rindende vand.
Koger en passende mængde vand op, kommer salt i, venter til vandet koger op igen og så smider man kartoflerne i.
Man tjekker efter 6-8 min. Om de er blevet lidt møre, bare lidt . Er de det, så slukker man for varmen og lader toflerne stå i vandet indtil de skal serveres, men ikke for længe.
På den måde sikrer man sig faste knolde og koger man stænglerne fra dildkvistene med, ja så er man næsten Claus Meyer eller Boserup.

De nye løg skylles og trimmes så der er en 3. del af det grønne med. Koges lige som kartofler til de er møre men faste.

Kartofler, halverede løg på med pesto og brød med lidt af den lækre olivenolie på til.
Et gals vand eller noget der er stærkere og så har man middag man lige kan klare.
Sorry ingen pix i dag.

3 comments:

Anonymous said...

Hej Jerzy

Check google, så ved du hvad nye kartofler er!!!!

/Lars

PS: håber alt er vel i Hillerød!!!

KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 18. december 1987

om en procedure i henhold til EOEF-Traktatens artikel 85

(IV/31.735 - Nye Kartofler)

(Kun den franske udgave er autentisk)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31988D0109:DA:NOT

Jerzys said...

Hej Lars

1000 tak for din hjælp. Den er uvurderlig. Nu har jeg læst Kommissionens beslutning i 3 dage - i arbejdstiden naturligvis - og kan forstå, selv om mine franske kundskaber er ikke hvad de har været, at EU yder tilskud til kartoffelavlere. Men jeg kan stadigvæk ikke se, hvornår nye kartofler holder op med at være nye. Kan du hjælpe? Jeg vil ikke belaste din (forhenværende), nu Johns konto 401234 - Kompetenceudvikling i Automations afdelingen.
//Jerzy

Anonymous said...

Hej igen

Nu havde jeg ellers en aftale med optikeren i Hillerød - du ved en ny kontaktlinse for en ny kunde henvisning...men ok så har jeg altså rettet tekstfarven retur til noget læsbart for en ældre mand!!!!

Nye kartofler er nye, så længe prisen på gamle kartofler er < pi/4 * nyprisen.

God ferie!!

/Lars