Monday, April 16, 2007

..at blive vegetar

Så er Påsken forbi. Det var ikke det store gæstebud vi havde gennem helligdagene. Bortset fra en aften med Hannes datters familie og min yngste søn. De kom bl.a. for at smage den længe lovet gåsesteg. En gås, jeg har g(l)emt godt i fryseren i lang tid. Det tog 3 dage at optø fuglen som vejede ca. 5 kg og det var absolut en fordel at jeg ku’ kommunikere med den. Fuglen var fra Polen, Ja.

Jeg har besluttet at tilberede stegen som om det var en and og jeg kunne ikke undgå at se naboens løftede øjenbryn da de promenerede forbi mit køkkenvindue, idet den udsivende duft kunne kun associeres med en ting ….juleaften.
Men hvad kan man forlange af sådan en 1. g’er (første generations dansker) som mig? Manden kan ikke skelne mellem jul og påske.
Hvorom alting er, så blev det til en gås á la and med æbler og svesker + merian og hvidløg, rigtig kraftskysauce og min specialitet: andekartofler (patent pending). Den specielle kartoffeludskæring og varmebehandling kommer jeg tilbage til til jul.

Forretten var den nyudviklede (no patent applied for, yet) laksetatar som du kan finde opskriften på her.
Gåsen blev stegt i ca. 4-5 timer og afgav ca. 1,5 l rent fedt. Desuden har jeg fjernet og frosset 300-400 g flommefedt til fremtidigt brug fx til jule-rødkål eller bønnesalat mv.Sådan gåsefedt er uovertruffen under leverpostejen og en stærk ost.Så da familien har spist sig mæt i stegen havde vi to (still just married) mad til de næste 3 dage, herunder frokost i gåsens tegn i form af smørelse under leverpostejen, ost og sild.

Det blev altså for meget af det fede og efter påsken har vi taget den uundgåelig beslutning om at blive vegeterer eller endnu værre veganer.
Det blev dog det første og efter ca. en uge på kødløs kost overvejer vi nu at sætte tænderne i et stykke uskyldig lammekølle her i weekend.Det var så heldigt, at dagen efter den dristige beslutning så jeg på DR2 et af de sjove udsendelser med Mik Schack, hvor han præsenterede 2 retter baseret på tortillas. Ren vegetarmad.Nemt og ikke mindst billigt, næsten gratis, hvis man har alle ingredienser hjemme:

 • en tortilla wrap
 • en kartoffel
 • frisk rosmarin, den tørrede du’ ikke
 • olivenolie
 • en halv kugle mozarellaost pr. wrap, den billige af komælk (6 kr. i Netto)


Sådan gør man:

 • tænd ovnen og giv den fuld skrue
 • tortillas smøres i en sjat olivenolie
 • kartoffel skæres i papirtynde skiver som arrangeres taglagt på og drysses med fintklippet/hakket rosmarin
 • osten hakkes/skæres i små stykker og spredes jævnt over herligheden
 • som lægges på en bagepapirbeklædt bradepande og så ind i den meget varme ovn

her et par billeder.......


.....


...på vej til ovnenNu skal du bare holde øje med udviklingen inden i, idet der skal ikke mange minutters uopmærksomhed før at det hele går op i aske og røg.
Det tager max. 10 minutter i min (varmlufts)ovn at bage retten færdig. Det kan se sådan ud.
klar til servering...En fantastisk forret eller snack til ingen penge, forrygende smag og en æstetisk nydelse for øjet.. Hvad skal man forlange mere. Jo. Mere tortillas. Men inden vi fortsætter med denne vegetar-diner et godt råd.Når man skal skære de papirtynde skiver af en kartoffel kan man bruge 3 metoder:
med en majet, majet skarp kniv, sikker hånd og førstehjælpskasse i en armslængde afstand
med en skarp kartoffelskræller eller
med en mandolin (altså ikke et musikinstrument).
Jeg har prøvet både skrælleren og mandolin i løbet af de 3 dage (yes, den ret er vanedannende) og må sige, at den sidste metode er den bedste. Det kræver en mindre eller større investering. Jeg har for nogle år siden flottet mig - på Camilla Plums opfordring – med den dyre udgave, altså fransk, rustfri model til øøøh… 1200 kr. Den kan skære bogstavelig talt alt papirtyndt. Den er uopslidelig – ok, skærebladet skal slibes nu og da - og kan glæde familiekokke i flere generationer. Til agurkesalt, syltede rødbeder, kartofler, ja, alle grøntsager, parmesan, U name it.
Her er maskinen:

Man kan købe nogle billige, japanske mandoliner, men de holder ikke mere end én generation. Og blæreværdi er betydelig lavere. Eneste ulempe i forhold til kartoffelskrælleren er, at den er mere krævende med hensyn til opvask. Nok om mandolin.

Den næste tortilla ret, ja, hovedretten, er næsten lige så simpelt som den første.Vi skal bruge

 • en tortilla wrap pro persona
 • en overskåret fed hvidløg
 • et lille løg
 • olivenolie
 • velsmagende tomater
 • frisk basilikum
 • friskreven parmesan eller gruyer ost

Brødet ”smøres” med overskåret fed hvidløg og et tynd lag olivenolie.

Tomat(er) og løg finthakkes og blandes med basilikumblade.

Ost, salt og friskkværnet peber røres i

Tortilla’en foldes sammen i en pakke/firkant og steges forsigtig på en tør pande.

Det tager 10-15 minutter, men hold øje for jeg har set Mik Schacks næsten sortbrændte resultat.

færdig (og overskåret)
Det kan være man skulle prøve med lidt olie på panden, men det må vente, for selv om den vegetarmad vi har fået var himmelsk, så trænger vores rovdyrs instinkter sig på. Vi starter blidt med fisk (og champagne) i dag og kaster os ud i mondo carne igen. Respect til Mik Schack.

4 comments:

Newyorkerbyheart said...

Ejj, hvor ser det lækkert ud :-)

Jerzys said...

...så er det biligt, hurtigt at lave, smager himmelsk og måske er sundt oven i købet...

Prøv det og du bliver afhængig

/Jerzy

Alex said...

Hvad med en opskrift på tortillas. Det skulle efter sigende ikke være svært at lave dem selv.

Jerzys said...

Hej Alex
har lige fået at vide fra din lillebror, at han har overværet/været med i fremstilling af tortillas by yur beautiful wife hjemme i Zürich. Så spørg din hustru og send en opskrift til mig, pls.
D:A:D