Saturday, August 4, 2007

Byernes by

Hjemme igen efter bryllupsrejsen som denne gang gik til et land syd for DK. Indbyggere kalder det La France, eller officiellement la République française. Mere præcist har vi opholdt os i en stor by som de lokale kalder Pari. Det var oprindelig mening at rejsen skulle gå til Falsled Kro – weekendophold - men efter at vi har dannet os et billede af omkostninger for ophold, bespisning, osv. fandt vi ud af at en uge i byernes by var at fortrække. Det gik tjept til med at finde et hotel og fly (det koster 5800 kr. med futtog) på det såkaldte internet. Et hotelsøgemaskine http://en.venere.com/ kan jeg varmt anbefale. Vores hotel Pavillon Montaigne i rue Jeane Mermoze, en stille gade mellem Tjampsalajzes og rue du Fauborg Saint Honoré, har perfekt beliggenhed, er rent, med venlig personale, morgenmad inkluderet (efterhånden sjældenhed) og serveret på værelse.






























Mine Gott, hvad skal man forlange mere. Prisen var 90 € for et dobbelt rum med badeværelse inklusive obligatorisk bidet, næsten lydløs aircondition, bjælker i loftet og fake stiliserede møbler. Og alle de dyre steder som man kan forvente i 8. arrondissement, se kortet.Det er stadigvæk ikke lykkedes mig at prøve frølår, selv om jeg har været i Frankrig mange gange.Prøvede at købe det på dåse i Galeries Lafayette men blev bare til grin. En japansk ekspeditrice fik et grineanfald da jeg spurgte om frog legs. Hun klaskede sig på lårene og gentog ”frog legs, hi, hi”. Så nu må jeg til Kina, Lousiana eller Carrabien, hvor der også spises delikatessen. Det blev meget mad-kultur under dette ophold. Vi har prøvet at komme til Musée d’Orsay, hvor der er for tiden en speciel udstilling ”Fra Cézanne til Picasso”, men kilometer lange køer tog modet fra vores kultrurale sjæle, så vi endte på en af de hyggelige brasserie’er ved Sienens brede og fik quiche Lorraine, rillet de porc og andre slanke- og kolesterolfattige lækkerier. Quiche har jeg ikke lavet siden 70’er og rilleter af and laver jeg ca. hver anden jul, hvor jeg sværger, at det her er sidste gang…Ville nok lave det på andre tidspunkter af året men nej. I DK er en and et sæsondyr. Sælges 2 gange om året – gæt selv hvornår.Apropos and. Hanne fik en andebryst stegt perfekt med smag af rigtig and. Jeg fik smagsbilleder fra den gang vi købte en and på marked i Polen, for 30 - 40 år siden. Jeg spurgte kokken hvor fuglen kom fra – underforstået butik, supermarked – men fik at vide om fuglen kom fra et eller anden sted i sydvestlig Frankrig. Wow. Det er uhyggelig forskel mellem de industri ænder vi køber i supermarkeder og rigtige fugle fra landet som får lov at gå udendørs. Den samme forskel har jeg oplevet efter at jeg har købt mig fattig i Mandø kyllinger. Gud, hvor smagte de gammeldags og rigtig.
Jeg ku’ ikke lade være med at købe foie gras d’Oie, men man får det efterhånden ikke hver dag. Og til alle dyrevenner som vil forgifte mig med plutonium eller det der er værre vil jeg sige, at de må heller tage sig af mere massive dyremishandlinger som vi kender det her i DK-landet; torturstalde, Gestapo fjerkræbure og gaskammertransporter. Så lover jeg at spise de 150 gram fedtelever – laver nok en lille terrin med pære – og gør det ikke igen før om 5 - 10 år. Og lover ikke at spise griseskød (bortset fra parma og serranoskinke + diverse pølser) ej heller suppe kogt på mink.
Så var det lam. Lammekoteletter. Har prøvet to gange bare for at teste. Franskmænd skærer dyret på en anden måde end vi gør – for den sags skyld også forskelligt fra englænder – så deres koteletter er udskåret fra kammen og ikke ryggen, er mindre kødfulde, men med masser af smag. Jeg fik hver gang 3 stk. velkrydrede med herbe de Provance og grillet over kullene. Mums.
En anden stor oplevelse var en middag indledt med østers. Vi er heldigvis begge aficionados. Har også kørt rundt i Bretagne for nogle år siden med den dårlig skjulte dagsorden om at leve af disse lækre skaldyr. Ellers er vores kontaktflade – altså med østersene - ret sporadisk. Lige som med ænder. Vi "får" østers – det er en alvorlig underdrivelse med de priser vi har i DK – én max. 2 gange om året. Efter gendannelse af bestanden af de flade Limfjords østers i 2000, efter en total udryddelse i 1979 på grund af parasitten Bonamia, er der kun disse østers jeg vil ofre penge på. Deres kødfuldhed er forførende. Og for mig smager de af kalvekød og jeg vil klassificere smagen som umami.
Men denne gang i restaurant Chez Francis ved Pont d’Alma – nær tunnelen med Diana-ulykken – kunne vi ikke få limfjordsøsters, så det blev de Bretagne’ske. Men sikken overraskelse. De var kæmpestore selv om i menukortet var betegnelse str. 3, hviket må betyde mindst 50 g efter den skala som man bruger bl.a. i Frankrig (imperials). Den størrelse svarer til næstmindste, men jeg syntes at de var meget store og hvad vigtig er, fyldt med saft som smager skønt af havvand og uden knækkede skalrester som jeg kan - på trods af mange års erfaring - stadigvæk ”komme til” at præstere ved åbning.Til østersene blev der serveret - som jeg både har oplevet på Saison hos Erwin Lauterbach og læst i Michael Christensen Fiskekogebogen – med rødløg og/eller rødløgsvinaigrette (finthakket rødløg med rødvinseddike) og sjovt nok serveret med både hvidt og hallo, hallo rugbrød. Jeg forstår ikke hvordan kan franskmændene overleve og undgår at være overvægtige og ikke dør af hjerte-kar sygdomme uden at spise rugbrød. Mystisk. Det gælder også andre lande syd for Tyskland.
Hur som helst, østers for mig er kun ”au naturel”, så selv om den fine vinaigrette gav en ekstra kant til smagen spiste jeg resterende dyr uden. Himmelsk spise som mærkelig nok har en del fjender her i landet selv om østers var kendt hverdagsspise siden vikingetiden. Så alle dumme bemærkninger om, at det smager af snot skal mandes til jorden med spørgsmål ”hvornår er det du har spidst snot sidst…”Jeg bestilte et(2) glas champagne til. Det blev rigtig skuffelse. Den hed noget med Kir og smagte af sodavand. Ingen kokkehuer her.
Så var det tidligere omtalte lammekoteletter. Møre, saftige og masser af lammesmag.
Men den bedste restaurant vi har oplevet var J.J Restaurant 34, Rue de Penthiévre, en stenkast fra hotellet, det vi kalder "et lille sted". Her sad papa med hustruen og dinererede mens sønnike agerede tjener. Hver gang jeg spurgte ham om noget gik spørgsmålet videre til papa og/eller så kom kokken himself for at besvare det. Men flink var han. Til kaffen (overalt fås fanastisk esspresso) fik vi en hjemmelavet pæresnaps ”on the house”. Smagte himmelsk. Vi blev så glade for stedet, at vi konsumerede vores sidste middag samme sted. Det blev så primitivt som en T-bone på størrelse med Rådhuspladsen og med masser af oksekødsmag. At den var mør som smør behøver jeg ikke skrive. Jeg bestilte den ”blue” – sådan kan jeg bedst lide oksekød. Det var en fantastisk tur og gensynet med ”byernes by”. Vive la France… og deres kultur, hvor bl.a. madkulturen er så sublim.

Der er flere billeder
her.

Wednesday, July 11, 2007

Oh, den danske sprog...

Der er gået kage i mit webalbum, så jeg kan ikke forsyne teksten med billeder og det er jeg temmelig ked af.
Ergo må jeg klare mig med ren tekst. En god anledning er de sproglige genvordigheder.
Jeg er - som man næsten kunne forvente det – en haj efter uregelmæssigheder i sproget, både det talte og skrevne. Jeg er delvis arketypisk gammelmands sur når sproget afviger fra det jeg har (selv)lært og anser for det regulere sprog i DK ,delvis bare purist.

Jeg er klar over, at alle sprog – bortset fra latin – er noget der udvikler sig konstant.
Ingen problem med det, men når man begynder på (starter på newdaskn) at indføre nye, angelsaksiske udtryk eller sprogform som fx "at kommentere på", så koger min adrenalin og pis (sorry). Ikke desto mindre er der mest nyskabelser inden for såkaldt management – sprog, der finder stor udbredelse i dagligtale, som får mig op på mærkerne.
Den del vil jeg vende tilbage til i et separat indslag.
I dag vil jeg bare vise jer nyskabelse i det danske sprog.
I et læserbrev i Politiken i tirsdags skrevet af Stig Alstrup Rasmussen læser jeg ”Fagligt personale anser visse uhjemigensendelige …..” og får min smoothie galt i halsen.
UHJEMIGENSENDELIGE – min kære gud og min bare røv!! Det er sku kunst. Det skal squ på Louisiana. Som en installation. Sproglig forstås.
Det næste læserbrev byder på en sjov sproglig slalom. Her skriver en Henrik Bjerre om en positiv oplevelse i forbindelse med DSB (det er lige til). Han skriver: ”En dygtig og venlige kvindelige medarbejder dame….” Der mangler bare m/k så er vi klar over at en dame kan være kvindelig… Det er lige til.

BTW (by the way) som vi siger på daskn, håber jeg at kunne pynte mine indslag med billeder snart. I mellemtiden kan I lytte til min datters nye indspilninger på mymusic, hvor gruppen er blevet placeret under jazz/jazz, hvor der er 442 numre ligger ”Eyes wide shut” nr. 2 og ”Blue” nr. 9 under mest downloadede og spillede numre. Under jazz/latin ligger ”Forlät mig” nr. 2 ud af 62 sange og under jazz/fusion ligger ”Merry go round” nr. 1 ud af 104 numre. Hurra for det.Tines ældre indspilninger kan I høre her.

Eller bare på gruppems homesite her.

Monday, July 2, 2007

Græsk ver. 0.1

Lad mig tilstå med det samme. Jeg har aldrig været i Grækenland.
Så alt jeg ved om tzatziki er, hvad jeg har hørt fra danskere, men også fra grækere og hvad det ligner, fx tyrkere. Har bl.a. rådført mig med kokken på en græsk-tyrkisk restaurant her i byen, som hedder
Babylon.
Jeg kan varmt anbefale stedet, hvor maden er velsmagende, i mere end rigelige mængder til billige penge (hvad koster billige penge, og hvor meget billigere er billige penge end den dyre slags ved jeg ikke), og så er der mavedans hver fredag og lørdag + udsigt til Slottet.
Jeg har vist så stor en interesse for maden og fremstilling, at kokken og andet personale fik den opfattelse, at Hanne og jeg var madanmeldere….
Vi fik en kongelige betjening og kaffe on the house.
Bland mine spørgsmål var et om tzatziki.
Det har altid været et alvorligt problem for mig, som ikke sjældent gav mig søvnløse nætter, en slags 2 B or not 2 B spørgsmål.
Faktisk kunne man kalde det et double trouble.
Det første trouble er ”skal man udkerne agurkerne?”
Her var svaret fra Babylons kokken et ubetinget nej.
Det andet trouble er ”skal agurkerne skraldes?”.
Her var svaret igen et beslutsomt nej.
Grunden til spørgsmålene er indlysende:

ad kærner – de indeholder de meste af vandet i en agurk, så for at undgå for vandig tzatziki burde de fjernes. Men på den anden side indeholder kærnerne de meste af smagen i en agurk. Kan I se hvad jeg mener?
På den tredje side fjernes jo vandet i den saltnings- og drænings proces som jeg bruger (se senere).

ad skrælning – skrælden kan være ret hård og sej, så her er jeg mindre i tvivl om, at den skal fjernes, men på den anden side har vi jo tænder, i hvert tilfælde de fleste af bloggens læsere. På den tredje side, kan det være, at der er også nogle smagsstoffer i skralden, for ikke at tale om vitaminer. Sagen er dog ikke undersøgt videnskabeligt (af mig).




Summa summarum er det på baggrund af ovenstående og min indfødte dovenskab en fremgangsmåde der siger : på med det hele.

Man tager:



  • 1 liter yoghurt naturel, som udvandes gennem et kaffefilter eller endnu bedre
  • en græsk/tyrkisk ditto, 1 kg, 10% (fås i Netto og Super Best) der anvendes som den er – smager fantastisk og har lækker, cremet konsistens




  • 3-4 af de små agurker eller 1-2 af den såkaldte danske agurk. De små har mere smag. Fås hos grønsagshandlere og nu også i supermarkeder under fjollede navne som frokost, og madpakkeagurker
  • 2-3 fed hvidløg, gerne flere hvis du er aficionado
  • en sjat god olivenolie Extra Jomfru
  • salt (Maldon) og friskkværnet peber
  • 3-4 friske mynteblade evt. tørrede eller frisk dild – ikke must, men giver ekstra pift til retten

Vi går i gang:

  • Skær agurkeenderne væk og riv dem på den groveste side af en rivejern (altså agurkerne, ikke enderne)
  • Spred dem over en stor tallerken og drys jævnt med lidt salt og lad det trække 1 time eller så i køleskabet
  • Hak hvidløgene mejet, mejet fint. Hvidløgspresse kan bruges, men det giver en for skarp smag efter min smag. Der er delte meninger om det. Rigtige mænd hakker hvidløg
  • Hæld agurkerne hastigt i en si foret med en klæde/viskestykke og vrid dem tørre
  • Kom yoghurten i et smukt fad, bland agurkemassen, hvidløg og en sjat olivenolie i.

  • Rør det hele godt sammen

  • Du kan stoppe her, men kan du skaffe en dusk friske mynteblade (fra Mellemøsten) eller frisk dild der smager af noget, vil det højne smagsoplevelsen. Finthakket
  • Smag til med salt og nogle vrid med peberkværnen – lad være med at smage for meget, så der bliver noget tilbage til de andre
  • Sæt fadet i køleskabet i nogle timer eller et døgn, så smagene trækker igennem. Ikke forbudt. Som man siger i Sverige: det der ikke er forbudt er obligatorisk

Server med et godt brød fx ciabatta eller filone. En kølig Riesling til er ikke forbudt men…



God appetit. Og glem ikke, at en lammekølle boulangére vil kunne danne et godt selskab med denne simple forret.

Og en lille historie til sidst. I gamle dage, dvs. for 3-4 år siden, hvor man ikke kunne købe græsk/tyrkisk yoghurt, har jeg brugt den ovennævnte metode med at fjerne vandet fra yoghurten ved at dræne den via et kaffefilter.
Stor var min overraskelse da Hanne, efter at hun havde kikket flere gange på yoghurt kartonen spurgte mig om det var en ny slags tzatziki jeg skulle lave, en eksperiment af en slags. Der stod på kartonen ”Yoghurt Pitch Melba”.

PS. Græsk ver. 0.2 kommer senere og vil omhandle græsk salat eller det der ligner.