Sunday, June 3, 2007

Kalkun i whisky

På opfordring fra min gode ven Misha, som for en del år siden har givet mig denne fantastiske opskrift har jeg besluttet mig at tilberede retten, illustrere med billeder og fortælle historier.
Kalkunsteg er inbegrebet af Jul og Thanksgiving i US, men her i landet spiser vi jo kalkun stort set hele året. Det er en mager og billig fugl. Ja, jeg ved, at der er kommet sommer til DK, så man skal spise sommerligt, med lette salater og grillerier og ikke ovnretter med tunge saucer.

Jeg overvejer faktisk at hoppe - forsinket - på Weberfeber bølgen. Jeg har fået serveret superlækker mad forberedt på kuglegrillen, men er lidt betænkelig med anskaffelsen, da vi er jo kun to, og de sidste mange år har vi grillet 3-6 gange om året på vores lille men solide grill.
Det er måske dumt at spendere 1,6 kkr på noget som kommer bare til at tage plads på terrassen. Skriv jeres comments, pro et contra, pls, så det bliver nemmere at tage beslutning. Tak.
Lad os starte med hovedingrediensen. Kalkunen. Da jeg er fremmedsproget og omgivet af flersproget familie, ja, så er min store interesse netop sproget. Og etymologi. Jeg vil have forklaring på ordenes oprindelse.
Så lad os kigge på kalkunen som jo hedder noget forskelligt, afhængig om man taler engelsk, dansk, fransk, polsk og så videre. Fuglens oprindelse er Mexico, misopfattet af ham fjolset Columbus som værende Indien.
Derfor kald(t)es fuglen poule eller coq d'Inde (dindy) på fransk, indyk på polsk.Her er en typisk kalkun




og her er den i en anden udgave



og her er som vi kender den fra supermarkedet



og her er en på vej i ovnen (uden whisky)



UK og US. Her er navnet også baseret på enmisforståelse, idet man troede, at kalkun kom fra Tyrkiet. På de skandinaviske sprog og tysk kaldes fuglen kalkun, kalkon og kalekutisher hahn eller kalekut i kort version.Navnet kommer af den østindiske handelsby Kalikut.
Så er det whisky, som vi skal anvende - i den allerbedste udgave - altså single malt. Jeg har i mange år støttet mig til Michael Jacksons bog om emnet.
Yes. Det er den samme Michael Jackson, popidolet, som har skrevet denne bog. Mange vil undre sig over, at han skulle være whisky ekspert, men det er jo et af hans valg i livet, som førte ham til at skrive en bog om emnet.




Alle er bekendt med hans trang til omvandling fra negroidal til white type, der førte til de utællelige plastiskoperationer af næse og mund.
Men med hensyn til hudfarven skulle der anvendes anden behandling end plastisk operation. Man kunne ikke operere hele ansigtet ved hudtransplantation eller pigmentbehandle det.
Derfor fandt Michael J. selv på at anvende whisky til den del af forvandlingen til den hvide man.
Hvad er hemmeligheden bag den behandling som Michael har valgt og som side effect har ført til denne madopskrift?
Han har, af ukendte årsager, sporet sig frem til og fundet en artikel i den velansete britiske lægetidsskrift Lancet, gengivet den 23.maj.2002 i den danske "Ugeskrift for læger", som udkommer en gang om ugen om intravenøs baseret hudpigmentering.
Denne revolutionerede fremgangsmåde var baseret på dagligdags fødevarer.
Det drejer sig om så relativt let tilgængelige varer som kalkunkød og whisky.
Her er kortfattet forklaring på virkningsmekanismerne:

Alle ved, at lidt (for) meget whisky indtaget en aften kan medføre en efterfølgende dag til ændring af hudcolorit - hudfarve i daglig tale - fra lyserød til bleg. En stor indtagelse fører naturligvis til meget bleg hudcolorit. I grelle tilfælde kan hudcolorit blive helt grøn (RAL 6010).
Alle ved, at den farveændring ikke er særlig stabil og hudfarven vender tilbage til sin normale tilstand efter nogen tid. Den britiske forskerhold har opdaget, at for at sikre en stabilt pigmentering, varighed mindst 45 år, skal der anvendes påvirkninger fra velkende aminosyrer fra kalkunkød, tensider fra bacon og endomorfiner fra whisky. Nu er vi ikke ud efter at blive mere blege end vi er i forvejen fra naturens hånd, selv om en del af vores nye medborgere ku' trænge til den type forvandling jfr. Dansk Folkeantipati, så begræns indtagelse af retten til denne ene gang i dette år.

Så til opskriften. Vi skal bruge (til 6 personer)

  • en kalkun på 3-5 kilo
  • bacon eller spækstrimler til barderingen
  • flaske single malt whisky (jeg anbefaler Laphroaig 15 year)
  • salt, peber og olivenolie




Så går vi i gang

  • kalkunen belægges med spækstrimlerne (barderes), saltes og pebres og overhældes med lidt olivenolie, så den bliver gylden og sprød
  • sæt ovnen på 200 ºC. Skænk så et glas whisky og drik en skål til det kommende gode resultat
  • læg kalkunen i en bradepande og skub den ind i ovnen
  • skænk to hurtige glas whisky og drik igen til det kommende gode resultat




  • indstil termostaten efter 20 minutter på 250 ºC, så den får et ordentligt pulver
  • skænk, yderligere tre glas whisky op og drik dem
  • efter en hal tsims tid vænner du fulen og blir ved mæ at hllde øje medstajninngn
  • griw vissskyflaschken å tsa en lill EN




  • eftr ænnu en hal tsims tschid schlændrr du laaaaangshomtr hæn tilåvnnnn å vænnnr kaaahaaalkunnn. PASCH PÅ att du hik brændr hånden på den schkide åvvvn
  • Å sschhå tsar vi ænnnu fæææhææm-schyw sjisskkywusser mænnspiiihiiipfuglen schtajer widre iæææn trææhææ tsimer (schhirka - åp i ræwwwen mæ de!)




  • Huuschk å piss vær tiiihiiinde minut! Kaaahaan de overhOOOvedt la saj gør schå kryw hæn til åvvvn å prøvv åriwwwe kaahhhallkunnn UD!
  • tsa så ænnnnu en schlllurrrk og prøvvv nåkkkkngang å få kræææet UD!
  • samml så den satansforbanddde piiihhhiipfuuul op fra døøøhøøørkn og smid den påå et faahhad. PASCH på a du ikkk gliiiiiiiiiiiiiiiiiderr på det skidefedtede køøøøkngål! Kann du ikkkk uuundddgå de, schå prøvvv igen åååopppogssccchtådengikscchkuikkk tihihihaihi schku åssspissslimajet
  • tag en lur


  • spis næste dag kalkunen kold med mayonaise og aspirin

Tak til Misha og det Irske folkeslag and U2...







8 comments:

Anonymous said...

LOL

Tak for den fine opskrift. Kan den måske også bruges til andre typer af fjerkræ ? Jeg tænker især på elskede danske fugle som kylling, måge og struds ?

Jerzy said...

Ja Alex
Jeg vil understrege den fine balance mellem endomorfiner fra wisky og permastabile aminosyrer i den typiske danske fugl rødhalsede struds. Den seneste molekuære gastronomi har bevidst den positive, proaktive bilaterale virkning. Så går bare i gang, hvis I kan opdrive en struds i Zürich.
Ellers ring så sender jeg en.

D:A:D

Anonymous said...

I Zurich kan man finde en pletfora af typer der stikker hovedet i busken. Bl.a. på Langstrasse, hvor jeg lader mig fotælle at det er særdeles billigt at stikke hovedet i dusken...........

Anonymous said...

Hej Jerzy!
Hvor ser maden dog lækker ud herinde hos dig :-)

Mange hilsner
Newyorkerbyheart

Jerzy said...

Hej Birthe
Tak for de pæne ord, men it's nothing comapared to U, især her, hvor de meste er lånte fjerer.
Du sku' prøve at lave den kalkun i whisky.

/Jerzy

Anonymous said...

Ja, formentlig sa det er

pandekager opskrift said...

Billederne er fanme gode!

Opskriften ser lækker ud! Det skal helt klart prøves! Tak

Hvad er stress said...

Ser sgu hamrende lækkert ud. Er det svært at lave?