Tuesday, May 8, 2007

Curry/karry/karrø

Det er blevet lidt køligt igen, så en bastant, hot ret er på sin plads igen efter alt det grillpjat (sorry Birthe, jeg mente det ikke alvorligt) og sommerfornemmelser.

Jeg har fundet det allersidste stykke lam i fryseren, så nu sku' der laves karryret.

Godt nok er jeg i min "italienske periode" i øjeblikket, men reminescenserne fra min "indiske periode" dukker op fra tid til anden og kalder på sin ret...(sorry).
Det stykke lam var ribben som ku' kaldes ikke reelt, da kødmængden ikke er så stor, og der kan være temmelig meget fedt rundt omkring.
Men en halv side trimmet lammeribben kan - blandet med grøntsager - give et mættende måltid mad elle to.
Kender folk som har købt et helt lam, men vidste ikke hvad de sku' gøre af resten, efter at de har spist koteletter, køller og bove.


Der sku' lavest curry af den, sku' det.
Denne gang hang der et slag ved ribenne, som jeg ellers får (sorry) leveret separat og som jeg bruger til en rullepølse. Opskriften kommer en anden gang.
Efter at slaget blev skåret væk delte jeg ribenne i 4 portioner, så de kunne være i en gryde Ø25 cm, sagde ingeniøren.

Men, men...ingen curryret uden curry (pulver), så vi starter ved begynelsen

Din (min) egen basis curry/karry/karrø-pulver

Køb ingredienserne hos din halalgrøntsagshandler.

Du skal have en kraftig (kaffe) mølle, mindst 500 W, eller en foodprocessor, evt. en solid morter og store muskler.
Vær klar over, at du kommer aldrig til at bruge kaffemøllen til kaffe bagefter.


Til én portion (det giver ca. 100 g pulver ved at gange angivne mængder med 1,5) skal du bruge:


 • 4 spsk. korianderfrø – tørrede, fjern evt. urenheder
 • 2 tsk. bukkehorn (engelsk fenugreek) - det er den som giver karryen den specielle duft og smag
 • 1 tsk. sennepsfrø helst sort
 • 1 tsk. sorte peberkorn
 • 4 chili – tørrede.Bedst hvis de kommer fra Indien. Vil du have curry ekstra hot, fordobles antallet. Fjern stilken, men ellers brug hele chilier. Her finder du råd og vejledning om chili - hvis du vil viiiide mere
 • 2 – 4 tsk. gurkemeje pulver (engelsk; turmeric)den giver den flotte gule farve, er antiseptisk og fremmer fordøjelsen. Gurkemeje vil også farve dine træ-køkken edskaber, hvis de ikke er sorte
 • 1 tsk. kanelpulver absolut frisk, tjek sidste salgsdato, men endnu bedre, brug en stang kanelbark ca. 1” (25.4 mm), men kun hvis din mølle er en kraftfuld satan. Kanelbark er temmlig hård. Jeg knudser barken med en hammer inden jeg kommer den i møllen

Det kan se såden ud (dåsen er genbrugt efter en færdig karrø, men der er altså den ægte, homemade vare i)

Let’s do it
 • Opvarm en tykbundet/støbejernspande majet, majet varm. Panden skal være helt tør, ingen olierester
 • Rist koriander, sennep og peberkorn i ca. 3 min. eller indtil de får en let brun farve. OBS! I min gamle opskrift på min hjemmeside har jeg også haft bukkehorn med på dette stadium. Det er altså utigivligt. Ristet bukkehorn smager afsindig bittert, so DON'T DO IT. Den skal direkte i møllen UDEN ristning
 • Kom så chilier i og giv dem 2-3 minutter, men pas på, at de ikke bliver sorte. Gør de det, kasser dem og prøv igen. Brændte chilier giver også bitter smag og kan totalt ruinere din karrø
 • Held det hele i et absolut tørt fad og lad det køle af
 • Tag din kraftkarl til (kaffe)mølle og kør det hele plus bukkehorn igennem - måske flere gange - indtil du er tilfreds med pulverets finhed
 • Bland kanelpulver i, med mindre du har malet kanelbark med
 • Rør det hele godt sammen med gurkemeje indtil curryen udstråler solglæden
 • Opbevaret i en tæt beholder holder kurry sig frisk i 1-2 måneder eller kortere tid, hvis du fx har brugt den op forinden

Har du ingen idé om, hvad den velduftende pulver kan bruges til, prøv at blande den i en spand maling du skal friske vægerne op med i din lejlighed. Det giver både en flot farve og en skøn duft i hele huset i flere måneder. Du får en fin struktur i malingen hvis du erstatter malerpenselen med en klud og påfører malingen i cirkulære bevægelser hen over vægen. Metoden er afprøvet af nærmeste familie, så det er ikke noget jeg bare finder på.


En anden anvendelse kunne være fx i madlavning.

Fremstilling af alle carryretter baseret på pulver begynder ens.

Man tager neutral olie fx raps, grofthakket eller skivet løg, nogle grofthakkede fed hvidløg, karrypulver og vand.
Her er nogle ingredienser (gider ikke at vise vand, som forudsættes kendt af de fleste)
Curry brændes
Olien varmes op i en tykbundet/støbejernsgryde, løg kommes i og når det er klar tilsættes hvidløg. Når det har taget lidt farve, drysses curry på og røres rundt, så det ikke brander på, men ellers er det den process som kaldes "at brænde curry" og som firgiver de duft- og smagstoffer, der skal trænge igennem det kød/(fisk) og grøntsager som din ret skal består af. Kyling, okse og svin - dit valg.

Glem ikke at åbne vinduer, så naboer kan deltage i festen og blive grønne af misundelsen, når de får duften i næseborene. Dit hus kommer altså også til at dufte i de næste dage.

Nu skal der hældes et sjat vand, lidt ad gangen, og røres grundigt rundt indtil næsten alt væde er fordampet/opsuget. Som i en risotto. Man kommer lidt vand igen osv. osv. indtil der er dannet en slags pasta i bunden af gryden. Varmen skal være tilstrækkelig høj til at det syder karaftigt, når vandet hældes i.
Så dæmpes varmen og grøntsagerne tilsættes. Fx flåede/hakkede tomater, grofthakket hvidkål, lidt kartofler. Eller blanding af disse.
Smag til med ekstra (hot)chilli, tomatkoncentrat, salt, sukker efter eget valg og kom kødet i som er du har brunet forinden. Lad det hele småprutte under låget indtil kødet er mørt.
Er curryen lavet på ribben, er det en fordel at pille benne af og at skære overflødig fedt væk når kødet er blevet mørt.
Er det fiskekarrø du laver, skal fiskekødet i gryden kun de sidste 5-10 minutter for at beholde sin fasthed. Ellers smatter det ud.


Man kan næsten dufte det:
Har man lavet retten uden kartofler, kan man servere curry med basmatiris og en yoghurtdressing med reven agurk, salt og peber til at balancere den eventuelle hotte smag. Vi fik tzatsiki til. Opskriften kommer en anden gang.
Det gælder også opskrifter på mere indisk mad med dal, roti, korma mm. en anden gang, nok til efterår/vinter.

Smuk appetit og evt. held og lykke med de nye vægge.

No comments: