Tuesday, May 1, 2007

Pasta basta eller pasta al pesto genovese

Der var ikke så meget tid i denne uge til at blogge da jeg skulle have nye højtalere og det er jo – naturligvis - en tidskrævende opgave. Der kommer et separat indlæg om de nye lækre ht’er som nu er ved at blive ”tilkørt”. Og så skal jeg lytte til alle mine Cder….
Da tiden var knap til den store kogekunst, så det blev pasta. Basta. Det er noget hurtiglavet mad og så rækker det til to dage.
Pasta. Danmark er nok efter Italien det land, hvor der spises mest pasta i hele verden.
Og hvorfor nu det? For det andet er det billigt, for det første er det noget der ser sundt ud ..
Pastafeberen kom til DK i forbindelse med Spies og Tjæreborgrejser, altså den gang vi begyndte at tage på charterferie. Eller deromkring.

Og da den store sundhedsbølge kom til os fra USA.
Der skulle dyrkes nogle aerobics, danses disco og holde sig på toppen af god kondi.
Det gør vi stadig væk meget op i. Se bare, hvor mange fitness centre der er i landet og hvor mange mennesker der dagligt bruger timevis på det.
Vi skal jo have nogle kulhydrater til erstatning for de forbrændte.
Kartofler på trods af at de indeholder stor mængde af de eftertragtede hydrocarbonates som det jo hedder på engelsk, var for kedelige og de mindede for meget om bondesamfundets tid. Jordsmag og pligt.
Så vi danskere hoppede på den italienske bølge. Desværre med mindst to kedelige bivirkninger til følge.

Den første var - og er - spaghetti bolognese i den danske fortolkning, som blev til spaghetti serveret med mere eller mindre spændende kødsovs – mest mindre.
Den anden bivirkning blev den kolde pastasalat, som efter min mening er noget af den værste ulykke der er sket Sodoma og Gomorra. Og det sidste folketingsvalg.

Der findes ikke mere afskyelig ret end sådan en miskmask af alt muligt og KOLD pasta. Jeg har oplevet den tortur af mine smagssanser under Sjælland Rundt (på cykel – 320 km), hvor man ca. midt på turen blev trakteret med sådan et mad misfoster.
Nu kan jeg godt forstå, at en del af cyklister stod af netop dér.
Det var på nok på grund af den kolde pastaret (med cocktailpølser fremstillet af maskinudbenet kød – %#!!?)/&^¨ = pubeh). Jeg har dog overlevet turen 6 gange, idet jeg har sagt njet til pastasalaten hver gang, og har satset på verdens bedste frikadeller serveret ved den næstsidste rasteplads ved Faxe Ladeplads, før målet i Køge.
Min erfaring med ordentlig pasta daterer sig til ca. 10 år tilbage, hvor jeg havnede på Malta for at være med til min (Hannes) datter Mettes bryllup. Den første aften på øen blev vi inviteret til Mette og David (brudgommen) venners restaurant, hvor vi fik serveret en meget simpel pastaret. Pasta med laks og vodka. De smagte himmelsk (opskriften kommer på et andet tidspunkt.).
Dér fik vi at vide, at verden bedste pasta er Barilla. Om det er det i virkeligheden er det svært at udtale sig om, især hvis man ikke har smagt pasta fra hele verden.
Elementært dr. Watson.
Jfr. kilder der er hinanden nær er Martelli vist toppen. Har aldrig prøvet.
Da vi kom tilbage til DK, fandt jeg ud af at Barilla kunne fås mange steder, oven i købet i mange varianter. Jeg blev helt vild med papardelle. Tænk en gang. Det var i Netto man ku’ købe ”verden bedste pasta”.
Men så gik der nogle år så forsvandt Barilla fra Nettos hylder. Årsag: kunder ville have den friske pasta fra Pastella, altså dansk pasta. Den forklaring fik jeg, da jeg ringede til Netto. Folk foretrak den kedelige og klistrende vare. Måske var grunden, at Pastella så tiltrækkende ud på grund af den gule farve, der kom sandsynligvis fra æg. Den type pasta - altså med æg - er mest udbredt i den nordlige del af Italien, hvorimod det er mest almindeligt at lave pasta uden æg.
Nu kan man købe Barilla igen i ISO/Superbedst og hos SuperMarco i Sydhavnen på Sjælland. Om, og hvor man kan købe den i Jylland er jeg desværre ikke behjælpelig med. Heller ikke Bornholm.
Så til pastasaucen. Det blev denne gang pesto genovese. Hurtiglavet.
Selv om opskrifter på Pasta al pesto genovese findes i tonsvis på nettet, kommer jeg her med en.

Man tager:


  • 1 pakke pasta, 500 g - nok til mindst 2 personer i 2 dage – fx penne (rigate), farfalle eller en man bedst kan lide. Pasta med huller til at optage den dejlige sauce. Mine foretrukne er gnocchi eller conchiglie
  • groft salt
  • god olivenolie
  • sort peber fra kværn

Pesto betyder jo ”stødt” og det burde man også gøre, altså støde alle ingredienser i en morter, men jeg snyder her og bruger blender. Det gør min nabo og hans nabo osv. også…

  • 1 stor håndfuld basilikum (en til 7 kr. hos Netto er nok - et fund til prisen)
  • 2-5 fed hvidløg
  • 50 – 70 g pinjekerner
  • et lille (2- 2½ dl) glas god olivenolie
  • 100 g friskreven Parmigiano-Reggiano (nogle blander 50:50 med pecorino romano som er ret salt eller endnu bedre, en pecorino sardo)
  • groft salt (Maldon)

Man støder eller blender alle ingredienser bortset fra olien sammen. den tilsættes til sidst i en tynd stråle under omrøring (den emulgeres, lige som majonæse).


Hvis man laver en stor portion pesto som skal gemmes i nogen tid, er det klogt ikke at komme osten i, idet pestoen kommer hurtigt at smage harsk. Bland osten i lige før pestoen skal bruges.

En stor gryde fyldes med vand – 1 liter pr. 100 g pasta plus 1 l for prins Knud.
Vandet koges op og der tilsættes en lille håndfuld salt.
Når vandet koger op igen kommes pasta i og den koges for fulde gardiner med en enkelt omrøring eller fem indtil pastaen er al dente. Man skal ikke lade sig påvirke af kogetidsangivelser på pakken. De passer næsten aldrig. Tag et enkelt stykke pasta op, pust på den og smag.
Nu skal det gå stærk.
Pastaen drænes i et stort dørslag som sættes over serveringsfadet, så det bliver opvarmet af kogevandet.
Vandet hældes ud og der kommes et skvæt olivenolie på bunden af fadet. Pastaen hældes i, mere olie blandes i og røres med lidt frisk kværnet sort peber. Man ku’ faktisk stoppe på det her tidspunkt og spise pastaen med velbehag.
Det smager simpelthen himmelsk allerede, og endnu bedre med et strøg parmesan.
Men nu har vi jo lavet pesto, så lad os komme det i og røre, røre godt så den bliver fordelt jævn over det hele.
Server strax med ekstra parmesan. Et glas vin til er ikke til at foragte....
Bueno appetito.
Næste dag kan fadet opvarmes i ovnen. Pesto vil nok skille, så der kommer en del olie i bunden, så kom rigelig parmesan i. Credits til Italiens befolkning samt Thomas & Andreas Harder.

SIDSTE NYT: læs her om nyudviklet pasta....

2 comments:

Lars_BA said...

Hej

Fisk??? Hvor er den 734 g velhængte hormonbøf (Sirloin de Vacio)????

Jerzy said...

Hej Lars
Det er ikke sååå længe siden at du har forrådt vores land til fordel for Argentina, så du burede kunne huske, at vi kun har bøffer af gamle malkekøer som er hastigt modnede med indsprøjtninger af mælkesyre. Så er det klart at vil man have noget mørt med smag i så er det fisk, man skal sætte tænder i, comprende?